Translate

2016 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

Trys mėnesiai jaunų top class žirgų, verslininkas bosas ir Hereford kalnai.

Vasara Lietuvoje nebuvo labai džiuginanti. Trys žirgai buvo pilnai paruošti važiuoti į lenktynes ir jas laimėti, pinigai išleisti skrydžiams ir galiausiai paaiškėja, kad lenktynės daromos nesilaikant jokių taisyklių. Gyvenime yra dažnai sakoma, ypač apie žmonių santykius : Nekęsk ne žaidėjo, nekęsk žaidimo (Don't hate the player, hate the game), tačiau aš niekada nežiūrėjau į žirgus kaip į mašinas kurios kala bapkes arba kurios sugriūna ir jas galima tiesiog išmesti. Ir aš myliu lenktynių žaidimą, bet tikrai pradėjau nekęsti tų, kurie net nesistengia jo žaisti pagal taisykles. Ir vėl viskas grįžta pas žirgus, kurie yra nekalti dėl šitų proto užtemimų. Trimetė Gema tikrai labai sustiprėjo ir buvo dirbama su 2008 metų legenda Obietnica gan lygiaverčiai visą vasarą. Spears atiduodavo viską ką galėjo treniruotėse ir tiesiog alpo iš noro parodyti ką ji gali lenktynių takelyje. Deja, gyvenimas ne visuomet leidžia tau pasilikti arba išlaikyti tai, ką sukūrei. Žirgai liko be bėgimų, o aš tikrąja to žodžio prasme praradau viltį ir priėmiau viliojantį pasiūlymą grįžti dirbti į Angliją.
Skrydis su persėdimu ir aš Birmighame. Šiaip ne taip sulaukiu traukinio į Ledbury ir treneris iš stoties mane nuveža tiesiai į kaimą ir apgyvendima pas nerealiai gero charakterio močiutę. Kita diena - Šeštadienis, pradedame dirbti nuo 7nių, penki žirgai prajoti, viskas super greitai ir padaryta jau apie 12:30. Labai ilga pietų pertrauka, iki 4val vakare kai grįžti tik parvesti žirgus iš levadų ir juos pašerti.
labai nedidelė komanda, nerelaus grožio arklidės ir du gallopai, du komplektai kliūčių ir dar visas laukas kliūčių su padangomis balanso treniruotėms. Aikštė tik apjotiems žirgams, aikštė žirgams apjoti (dengtom sienom, bačkos pavidalo) ir kita aikštė laisvam šokdinimui. Visi žirgai jauni, 3-5 metų, todėl jojam ilgom kilpom ir bandom tiesiog juos išlaikyti balanse. Po mėnesio atvažiuoja metinukai, jie apjojami labai greitai, per porą savaičių ir dar po dviejų išvažiuoja pas trenerius pradėti karjerą lygiosiose lenktynėse.
Ši vieta yra labai gera mokykla jauniems NH žirgams. Žinoma, apjojimas kaip ir daugumoje vietų, greitas ir tikslus. Pora dienų dengtoj aikštėj, savaitė įvesti 'stabdžius ir posūkius' 20x60 aikštelėje ir kitą savaitę jau jojam tiesiai į 400metrų smėlio ratą kur prasideda raumenų išbandymas. Risčia, po to seka zovada, kita pusė, vel risčia ir vėl zovada. Kai kurie žirgai to neatlaiko, parėjus namo sutraukia raumenis. Bet tai neveda prie poilsio, kita diena ir jie vėl jojami. Kai pagaliau sulaukiam lietaus, žirgai gali vėl treniruotis į statų medžio drožlėmis išpiltą gallopą. Pokytis iškart veda prie geresnių rezultatų, vis mažiau žirgų sutraukia raumenis. Po kelių savaičių, vakarais pridedam laisvą šokdinimą. Visas penkias dienas žirgai laisvai šokinėja po penkias minutes. Pirmieji kartai tikrai nebūna labai gražūs, bet ir labai gerai parodo kurie žirgai gimė su talentu, o kuriems dar reikės išmokti tai, ko nedavė genai. Po mėnesio ar dviejų, priklausomai, kiek fiziškai stiprūs patapo žirgai, jie yra pradedami šokdinti per hurdle ir easy fix tipo kliūtis. Kai atsiranda technika, pridedamas greitis ir belieka surasti tinkamą bėgimą.
Viskas vyksta neįtikėtinai greitai. Pirmom savaitėm nuo 7ryto iki 1val. suspėjom prajoti po 8 žirgus tuo pačiu juos visus numaudant po jojimo ir paleidžiant į levadas. Visi žirgai jauni ir stiprūs, linksmi, nes jiem suteiktos visos galimybės jaustis itin gerai. Problemos su nugara yra tvarkomos chiropraktikos specialistės, kai kurioms kojų problemoms yra skiriamas gydymas lazeriu, o kai kurios pavargusios nugaros ir sąnariai - hydrokortisono injekcijomis.
Rutina ir darbo krūvis labai skiriasi nuo kitų trenerių, kurie turi tikslą vieną žirgą išlaikyti tose pačiose arklidėse ilgiau nei vienus metus. Čia nėra jokio palauk, nebent savininkai yra pasiruošę laikyti žirgą besivystant jo karjerai. Visi kiti žirgai turi savininką, kuris į sportą žiūri kaip į verslą. Šie brangūs grynakraujai turės padidinti savo paskutinę pirkimo kainą bent 30proc. po savo pirmojo bėgimo, todėl išgauti rezultatą norima gan greitai ir efektyviai. Pirmas žirgo bėgimas turi jį atlydėti į ketvertuką, kad vėliau jis galėtų būti parduotas brangiau ir geriausia, privačiai, tiesiai geriems treneriams. Kaip visada, aukcionai parduoda nemažai kačių maiše... Turėjome vieną žirgą, kuris buvo nupirktas už 38tūkst. eurų kaip trimetis, treneris praleido netgi metus laiko dirbant ir mokant šį žirgą ir galiausiai lenktynių rezultatai visus nuvylė. Po dviejų nesėkmingų startų,jau keturmetis, žirgas buvo parduotas aukcione už 2800svarų. Kai kam tikriausiai pasisekė turėti bent jau saugų žirgą, žinant kiek darbo buvo į jį įdėta.
Dirbit su skirtingais jaunais žirgais yra vienas malonumas, nes kiekviena diena tau duoda kažkokį progresą ir naują išbandymą. Taip pat, tai tik dar vienas įrodymas, kad gerus rezultatus galima pasiekti labai greitai, kai turi atitinkamas priemones.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą